Per què unes marxes?
Davant d’una sentència que criminalitza drets fonamentals, hem de ser capaços de construir una resposta de país. Gent molt diversa, de llocs diferents, que s’uneix per uns objectius comuns: la llibertat de les preses i presos polítics, el rebuig unànime a la repressió i la defensa del dret a l’autodeterminació. Som molts els que ens trobem en aquest espai, i volem visualitzar-ho amb cinc grans marxes, diverses, plurals i molt transversals, que desemboquen en un mateix punt un dia concret. Aquest és el motiu pel qual creiem que aquestes marxes són la millor eina per fer front a la sentència del Tribunal Suprem.
Quan farem les marxes?
L’inici de les marxes el comunicarem el dia que la sentència es faci pública. És molt important que, davant d’aquesta sentència que atempta directament contra drets fonamentals com el d’autodeterminació, teixim una resposta de país. La mobilització popular noviolenta ha de ser una eina imprescindible per mostrar el nostre rebuig a aquesta sentència.
Com seran les marxes?
Les marxes són una resposta de país i, com a tal, impliquen tots els territoris del país. Es faran cinc columnes, que sortiran de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona. Totes elles confluiran a Barcelona tres dies després de l’inici. En total es recorreran 100 km dividits en 5 etapes. El primer i segon dia es recorreran dues etapes (una al matí i una a la tarda), i el tercer dia només una, ja que s’arriba a Barcelona al migdia. Cada etapa té aproximadament uns 20 km.

Les etapes comencen i acaben en una població urbana, que són punts de replegament i avituallament (esmorzar, dinar o sopar i dormir). Hi ha llibertat absoluta per participar-hi: es poden fer etapes completes, la meitat d’una etapa, una jornada completa, o els tres dies. De fet, no cal ni tan sols que acabis una etapa sencera; només has d’arribar fins allà on et vegis capaç! Només demanem que, aquella gent que vulgui esmorzar, dinar, sopar o necessiti allotjament, s’hi inscrigui per poder organitzar-ho millor.
He de recórrer els 100 km i fer els tres dies?
No, tu decideixes el teu grau d’implicació! Pots triar fer un tram, dos, o tots els que vulguis. La nostra recomanació és fer una etapa cada dia; és a dir, uns 20 km diaris. Però ets lliure de decidir quants quilòmetres fas. Fins i tot, no estàs ni obligat a completar una etapa sencera. Tu decideixis on comences i on acabes i fins on vols arribar!
Puc venir amb infants?
I tant! Les nostres accions són obertes a tothom. Ara bé, caldrà que te’n facis càrrec i que tinguis present que és una marxa a peu. Per tant, pensa que caldrà que portis tot allò que necessitis per la jornada.
M’hi he d’inscriure?
No, les marxes són obertes i no calen inscripcions. Tothom qui hi vulgui pot participar-hi. Només demanem que s’hi inscrigui aquella gent que hi vulgui dinar, sopar o allotjar-se. És l’única manera que tenim de poder coordinar i organitzar l’avituallament i l’allotjament.
Les marxes són una resposta unitària a la sentència?
Sí, és una resposta de país. Aquesta acció, com moltes altres que s’estan fent o es faran, són fruit del treball conjunt de centenars i centenars de persones que treballen incansablement i de forma voluntària per aconseguir que aquestes marxes puguin tirar endavant. De tu depèn que sigui un èxit!
Com concilio la feina amb l’assistència a les marxes?
Recomanem fer només un tram diari (20 km). Això són unes 5 hores de marxa al dia. Si treballes, tens diverses opcions per assistir-hi: pots demanar-te festa, intentar intercanviar horaris o torn amb companyes i companys de feina. Si ets empresari, facilita permisos de festa i canvis de torn, o dona dies de festa. Hem d’intentar que tothom qui ho vulgui hi participi! Davant de la repressió hem de teixir una resposta de país!
I si en plena marxa les forces em fallen?
No has de patir. En cada marxa hi haurà suport logístic que ajudarà aquelles persones que no puguin seguir caminant per motius físics. Igualment, hi haurà equips d’assistència mèdica per auxiliar qualsevol persona que ho necessiti.
Em podré quedar a dormir al final de la jornada?
Sí, estem habilitant espais especials i gratuïts perquè aquella gent que no pugui tornar al seu domicili pugui dormir en espais com poliesportius. No t’oblidis el sac de dormir i la màrfega!
Com funcionaran els àpats?
Els esmorzars, dinars i sopars seran organitzats en cada punt d'arribada i sortida. Els preus seran populars i el pagament es farà en efectiu al mateix moment d’adquirir-los. Les reserves que es facin al web seviran només per calcular les quantitats, no donen dret a l'àpat.
Què cal fer si les marxes no passen pel meu poble o ciutat?
Animem a organitzar busos que deixin els participants a l’inici d’etapa, amb recollida a la població on acaba l’etapa de la marxa; o bé desplaçar-se amb transport públic. També us animem a organitzar tot tipus d’activitats que conflueixin a les columnes, com tractorades, bicicletades, recollides d’aliments per portar-los als punts d’avituallament, etc.
Em puc adherir al manifest?
Si representes una entitat i aquesta està interessada en adherir-s’hi, només cal que omplis el formulari que trobaràs a l’apartat manifest.